Nieuws

10-12-2011

BTW tarieven bouw

Nieuwbouw aan 21%

Werken aan woning jonger dan 5 jaar aan 21 %

Renovatiewerken aan woning ouder dan 5 jaar aan 6%

Afbreken en heropbouwen van woningen in 32 stadsgebieden aan 6%

Publieke sociale woningbouw aan 6%

 

Voorwaarden ter bekoming van het 6% tarief:

 

-De handelingen moeten de om vorming, renovatie, rehabilitatie, verbetering, herstelling of het onderhoud van een woning tot doel hebben. Het reinigen van een woning of een woning volledig afbreken en herbouwen of alleen enkele muren laten staan kan niet aan het verminderd tarief.

 

-De werken moeten gebeuren aan een woning die na de uitvoering van de werken uitsluitend of hoodzakelijk als privéwoning wordt gebruikt.

 

-De werken moeten worden verstrekt en gefactureerd aan een eindverbruiker door een aannemer die op het ogenblik van het sluiten van het contract geregistreerd is.

 

-Er moet een attest afgeleverd worden waarin de verbouwer verklaart dat de woning ouder is dan 5 jaar en dat ze voor private doeleinden zal gebruikt worden.

 

Toelichting

 

Materialen

Zowel de materialen als de werkuren van de geregistreerde aannemers kunnen aan het 6% tarief gebeuren. Indien de verbouwer zelf de materialen aankoopt dan zal echter 21% BTW moeten betaald worden.

 

Huurder/Verhuurder

Zowel de eigenaar als de huurder kunnen opdracht geven om werken te laten uitvoeren tegen 6% BTW. Het is van geen belang wie van beiden de woning bewoont. Het aantal woningen speelt evenmin een rol. 

 

Opritten

Het aanleggen van opritten kunnen ook gebeuren aan het verlaagd tarief.

 

Garage

En garage bijbouwen kan ook aan het verlaagd tarief indien deze hoort bij een bepaalde woning en er een geheel mee vormt.

 

Uitbreiding

Het vergroten van een woning door bijvoorbeeld een veranda bij te bouwen of door de woonkamer of keuken uit te breiden kan ook ook het verlaagd tarief. Zorg er wel voor dat de oppervlakte van het oude gedeelte van uw woning na de werken groter blijft dan de helft van de totale oppervlakte van de woning. Indien de werken groter zijn dan kan de verbouwing beschouwd worden als nieuwbouw en bijgevolg 21% BTW van toepassing zijn.

 

Liften en verwarmingsketels

Wanneer een gemeenschappelijke verwarmingsketel in een appartementsgebouw geplaatst wordt of er wordt een lift geïnstalleerd in een appartementsgebouw of een woning, moet een onderscheid gemaakt worden. Voor woningen tussen 5 en 15 jaar moet de factuur gesplitst worden: de materialen tegen 21% en de werkuren tegen 6%. Voor woningen die ouder zijn dan 15 jaar, kan voor alles 6% aangerekend worden.

 

 

Plaatsen van kasten

De levering en plaatsing van kasten in privéwoningen die ouder zijn dan 5 jaar kan enkel onder bepaalde voorwaarden van het verlaagd BTW tarief van 6% genieten.

 

Hierna volgt een (niet volledige) lijst met voorbeelden van werken en het toepasselijk tarief voor werken aan woningen van zowel ouder dan 5 jaar

 

Werken aan 6%:

 

Airconditioning (geïntegreerd systeem)

Badkamerkasten (vastgehechte)

Balkon

Behangwerken 

Bepleistering

Brandalarmtoestellen

Centrale verwarming

Dakwerken

Douche

Elektrische (bel)installatie

Huistelefoon

Isolatie

Kabels

Keukenkasten (vastgehechte)

Kranen

Lavabo

Leidingen

Loodgieterij

Metselwerk

Muurtje aan woning

Ramen plaatsen

Rolluiken

Sanitaire installatie

Schilderwerken

Schoorsteen(vegen)

Sloten

Terras

Toilet

Trap

Veranda

Vernissen

Verwarmingstoestel (van centraal systeem)

Vloerbekleding

Zandstralen van gevels

 

Werken aan 21%:

 

Afsluitingen

Elektrische huishoudtoetstellen

Fontein

Gordijnen

Lampen

Parking

Ramen wassen 

Sauna

Tuinaanleg

Tuinpad

Tuinhuis

Verwarmingstoestel (mobiel)

Vijver

Zwembad


ga naar het nieuwsoverzicht